Следвайте Гласове в Гуверньорът на БНБ Димитър Радев отказа да даде

...
Следвайте Гласове в Гуверньорът на БНБ Димитър Радев отказа да даде
Коментари Харесай

Спор в НС! Шефът на БНБ отказа да даде на депутатите анализ за влизането на България в еврозоната

Следвайте " Гласове " в 
Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев отхвърли да даде на депутатите разбор с плановете на Националната банка за влизането на България в Еврозоната. Това провокира изострен спор сред него и депутатите от левицата.

Радев и управлението на Българска народна банка участват в залата на Народното събрание по отношение на чуването им, поискано от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, по тематиката за готовността на България за влизане в еврозоната.
Няма решение на Министерски съвет да бъде възложен подобен разбор, отговори Радев след гледище на Нинова и Гуцанов. 
Няма и такова искане към Българска народна банка, като изключим това запитване, поясни още Радев и отхвърли от Българска народна банка отговорностите за подобен разбор. Ние не разясняваме дали България да влезе в еврозоната, а по кое време е най-удачно, в случай че нямаме такава информация, това не е обикновено, отговори Гуцанов.

По проект България се готви да одобри еврото от 2024 година Заради високата инфлация, планувания от сегашния министър на финансите огромен недостиг в бюджета за следващата година и наложителното съгласно нея вдишване на нов държавен дълг в огромни размери през идващите три години, партиите сложиха въпроса дали това не отдалечава България от еврозоната.
" Фокусирайте се върху това по какъв начин да разрешите политическата рецесия. Ще имаме ли постоянно държавно управление и по кое време? Ще имаме ли работещ парламент, в положение да одобри големия брой законодателни актове, касаещи присъединението ни в Еврозоната. Ще имаме ли бюджет и с какви параметри? Ще имаме ли решение за мандата на шефа на Централната банка? Защото със служебно държавно управление и управление просто тази работа с еврозоната няма да стане ", обърна се шефът на Българска народна банка към депутатите.

С ядосан звук Борислав Гуцанов упрекна подуправителя на Българска народна банка, че не е дал отговор на съответните питания от Нинова. Дори го посъветва да не се изявявал като национален фаворит, а в случай че желал да го прави, да се кандидатирал за законотворец.

Радев продължи, че 2-годишното присъединяване на България в Европейския банков съюз е довело един път до достъп до цялата нужна информация, а и до добиването на скъп опит за бъдещето след окончателното присъединение към Еврозоната.
Става въпрос за осведоменост на българските жители за това, какво следва по отношение на еврозоната, настоя Георги Свиленски.
Управителят на Българска народна банка Димитър Радев подсети, че България поради съществуването на валутен ръб не разполага паричен суверенитет.
Така той отговори на апела на Ивайло Мирчев от " Демократична България " да обясни поради популистки изявления дали България губи паричен суверенитет при влизане в еврозоната.

Радев уточни, че България ще може да упражнява тези функционалности посредством гласа си в управителните органи на Европейската централна банка. " Ние от режим без паричен суверенитет ще отидем към режим на споделен паричен суверенитет, при който оперират най-големите стопански системи в Европа ", акцентира той.
Прекъсван с подвиквания от залата, Радев заяви, че България изостава с към месец и половина по подписването на меморандум за присъединение към еврозоната, за което е нужна " безапелационна поддръжка и явен мандат " на шефа за подписването му.

Напомни, че трябва да има изясненост дали и по кое време ще има постоянно държавно управление, с цел да знаят в европейските институции с кого да приказват. Призова и за подготвеност Народното събрание да работи добре, с цел да може да одобри големия брой закони, свързани с приемането на еврото.
„ Истинският спор през днешния ден е „ за “ или „ срещу “ еврото като знак на европейския план и нашата ангажираност с този план. Въпросът за Евроозната е на първо място политически, а не експертен. Отговорът на този въпрос би трябвало да бъде даден от Народното събрание. Въпросът е дали България да остане несигурно дълго време в бъдещето закотвена в дълбоката външна страна на Европа с беднотия, корупция, външни зависимости и институционална отпадналост, или това да се промени посредством ускорение на към този момент забавения развой за присъединение към Еврозоната “, съобщи от парламентарната естрада шефът на Българска народна банка Димитър Радев.
 

Радев е безапелационен, че преимуществата от участието ни в Еврозоната са в пъти повече от рисковете.
" Ползите от участието са доста повече от рисковете и разноските ", гласят и изводите от тях. Радев цитира и монография, дело на преподаватели от Софийския университет (Стопанския факултет - б.р.), която дава отговор на същите въпроси, сложени в този момент в Народно събрание.

" В написването вземат участие и настоящи, и някогашни чиновници на Българска народна банка в тяхното академично качество. И един от главните заключения е, че българската стопанска система има подготвена степен на подготвеност за сполучливо приемане на еврото. А що се отнася до Българска народна банка, има голям брой разбори и проучвания, които са обществени ", добави още шефът на Банката.

От юли 2018 година, когато е почнала същинската работа на страната по присъединението й към Еврозоната, до приемането й в ЕРМ, УС на Българска народна банка е разгледал над 60 отчета. " До през днешния ден са признати нови към 200 решения за присъединяване на България в Европейския банков съюз. Затова от Българска народна банка няма необърнат камък по тази тематика ", отсече Радев.

А по думите му правенето на нови разбори единствено ще забави процеса. " Нуждаем се от съответни дейности ", убеден е той.

Според него Българска народна банка е единствената българска институция, която от 1 октомври 2020 година е пълновръстен член на Банковия съюз на Еврозоната и по тази причина е институцията, която от първа ръка може да отговори на въпроса за готовността на страната в нея.  " Вместо да чакаме да ни сведат за осъществявания съответни решения, ние участваме интензивно във взимането им ", обясни още гуверньорът.

И сподели, че опасенията на някои наблюдаващи по какъв начин участието в Банковия съюз на страната щели да вдигнат доста банковите такси у нас, са били правилни, само че изгодите били неведнъж повече.
" Срещу доста по-ниска награда българските банки получават доста по-голяма отбрана ", послужи си той с термини от застрахователното дело.

Води се и ежемесечна отчетност за постигнатото и идните провокации около въвеждането на еврото. А също така всеки от подуправителите отговаряли за съответни действия на Банката, а наред с това съществува и контактна група, работеща по въпросите сред Българска народна банка и ЕЦБ.

" Липсата на постоянно държавно управление обаче е сериозен проблем. И поради това пропущаме един след различен значими индикативни периоди ", предупреди Радев.

Той даде за образец Хърватия, която още предходната година е била в по-напреднала фаза от България по тематиката за Еврозоната, в това число във връзка с производството на евромонетите. Тъкмо поради това закъснение Радев моли за политическа поддръжка.

Управителят на Българска народна банка предизвести още, че задълженията у нас се усилват стремително, което имало директна връзка и с участието ни в Еврозоната.

" Най-важният фактор за повишение на кредитния рейтинг на страната е точно присъединението й в нея ", безапелационен е Димитър Радев. И още веднъж даде за образец Хърватия, която към този момент е с една степен по-висок рейтинг от България.

Влошаването на изискванията на финансирането на страната също вървяло ръка за ръка със забавянето на участието й в Еврозоната.

Освен това Радев предвижда доста по-добър банков контрол у нас по-късно. Но още веднъж насочи предизвестие, че всяко закъснение и компликации в политическата рамка, ще усложни процесите.

Иван Христанов от Политическа партия попита гуверньора дали 1 януари 2024 година е осъществим период, или поради закъснение в работата на работните групи и осъществяването на стъпките, ще се наложи нов и кой е той.
Категорична политическа поддръжка е нужна, политическото решение е влизане в еврозоната. Това ще има своята цена, съобщи още  шефът на Българска народна банка.
Цената на дълга се повишава, което значи спомагателна финансова тежест и това има връзка с присъединението към еврозоната, сподели Радев.
Решението за присъединението на България към еврозоната би трябвало да икономическо, безапелационен е Румен Гечев, народен представител от Българска социалистическа партия в хода на полемиката. „ Швеция и Дания не са в външна страна, а са водещи в света по индикаторите конкурентоспособност и Брутният вътрешен продукт “-  даде за образец Гечев тези две страни, които не са част от еврозоната.
„ Защо Чехия и Унгария са решили, че в обозримо бъдеще не желаят да се причислят към еврозоната? Ние няма да подкрепим присъединението на България към еврозоната. към 1 януари 2024 година, в случай че не сме сигурни, че това е е изгода за хората, за българските семейства “, сподели още Гечев.
" Решението България да се причисли към еврозоната от 1 януари 2024  не е решение на Българска народна банка ", разясни Димитър Радев, шеф на Българска народна банка.
Той акцентира, че няма да допусне Българска народна банка да бъде въвлечена в политическа полемика.  
„ Единственият аршин, който е рисков е инфлацията “, съобщи Радев на въпрос на кои критерии България не дава отговор за влизането във валутния съюз. „ Няма проблеми с критерия за съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт. По отнощения недостига, нещата варират. Очакванията са, че бюджетният недостиг няма да надвиши 3 % при отчитане на разноските за Ковид. Все още изпълняваме критерия за дълготрайните лихви. Много значимо по какъв начин ще се развие инфлацията “, акцентира шефът на Българска народна банка. 
„ Тенденцията е увеличение на лихвите и понижаване на икономическата интензивност “, разяснява Димитър Радев. Има увеличение на доходността само че нашите скъпи бумаги, това увеличение на много мощно, има две излъчвания, които са канцелирани, поасни шефът на Българска народна банка. Той още веднъж сложи въпроса по кое време ще бъде признат бюджетът идната година и какъв размер на дълга ще бъде заложен в него. „ Потвърждаване на присъединението на страната към еврозоната значи увеличение на кредитния рейтинг и понижаване на цената на дълга “, акцентира Радев.
" След 2018 и 2020 година се реализира незабравим прогрес по пътя към еврозоната. Бяха положени доста старания към първата зона – а първата стъпка беше присъединение към банковия съюз и ERM2 ", съобщи Димитър Радев. Той акцентира, че това е интервалът, в който министър на финансите беше Владислав Горанов. Това, което липсва,че нямаме постоянно държавно управление, акцентира Димитър Радев.
По думите му от 2021 година е почнало боксуване, изпускане на периоди. „ Напълно действително се разглеждаше опцията за присъединение на страната ни към 1 януари 2023 година. Сега слагаме под въпрос даже датата 1 януари 2024 година “, призна Димитър Радев.

Източник: Българска телеграфна агенция, tribune.bg, " 24 часа ", epicenter.bg
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР